CAMEMBERT DE NORMANDIE – CO TO ZA SER?
Camembert de Normandie DOP – to pełna nazwa tego prawdziwego Camemberta z surowego mleka francuskich Normandek z tego samego regionu Francji. Jego początki sięgają końca XVIII w. i rewolucji Francuskiej, miasteczka którego nazwę niesie, oraz przypisywane są Marie Harel – której imię do dziś nosi ser, który możecie kupić u nas.
Camembert – jak jeść? W zależności od długości dojrzewania, Camembert może być lekko maślany, warzywny i aromatyczny, do naprawdę intensywnie dojrzałego, fermentnego i spiżarnianego w smaku i aromacie. Mimo, że tradycyjnie podaje się go w temperaturze pokojowej z francuską bagietką i normandzkim cydrem, w dzisiejszych czasach często spotyka się Camembert w panierce, Camembert zapiekany w piekarniku lub Camembert z Grilla.
Warto podać go jednak klasycznie, przy dodatkach owocowych nie pomijając gruszki, jabłka albo wiśni – albo w surowej postaci, albo w postaci konfitur. Konfiturę pod Camemberta którą robimy sami możecie znaleźć tutaj. Ten klasyczny francuski ser wart jest upolowania w swojej najprawdziwszej formie i podania z prawdziwą bagietką francuską, wówczas na pewno zadowoli miłośników miękkich, fermentnych serów.

SERY MIĘKKIE MAZIOWE – NP. AFFINE AU CHABLIS
Sery maziowe – co to? Zazwyczaj miękkie, mają w większości klasztorny rodowód. Dojrzewane są za pomocą roztworu solanki i np. alkoholu są nią obmazywane podczas leżakowania. Ta metoda łączyła serowarstwo z inną specjalnością mnichów – robieniem alkoholu. Affine au Chablis, którego możecie kupić u nas, jest wspaniałym przykładem tych serów; tworzony jest we francuskim regionie chablis i jest obmywany winem o tej samej nazwie.
Sery maziowe – jak je jeść? W zależności od długości dojrzewania, sery te mogą być lekko drożdżowe, śmietankowe do bardzo orzechowych, fermentnych i piwnicznych. Affine au Chablis, klasyczny ser maziowy, powygrywał niezliczone nagrody za swój unikatowy smak i aromat. We Fromażerii podajemy go z konfiturą z gruszki i chili – możecie kupić ją tutaj i spróbować tego połączenia sami. Warto też spróbować połączyć go z winem Chablis, albo każdym wytrawnym białym winem o aromacie letnich owoców i dobrej kwasowości.

GRUYERE I INNE SERY ALPEJSKIE
Le Gruyere AOP, (to jego prawdziwa nazwa), to ser pochodzący z regionu Fribourgois i jest najbardziej znanym szwajcarskim serem – często uznawany za gastronomiczny symbol tego kraju, jest centralnym punktem wielu lokalnych tradycji.
Gruyere który możecie kupić w naszym sklepie, ze względu na swoj 15-miesięczny okres dojrzewania jest serem o pełnym, owocowym smaku, zakończonym lekką ziołową wytrawnością – najczęściej używany składnik szwajcarkiego fondue nadaje jemu konieczny dla tego dania przypyrawowy smak. W zależności od stopnia dojrzałości, zakres smaków tych serów to od gotowanego mleka, przez tostowany chleb i orzechy, do dojrzewającego mięsa, karmelu, mleka zagęszczanego, owoców tropikalnych i karmelizowanej cebuli.
Oprócz bycia składnikiem do Fondue, Gruyere może uświetnić deski serów, szczególnie gdy podacie go z naszymi solonymi migdałami, które możecie kupić tutaj. Wówczas, jego krucha, umamiczna tekstura i lekka, owocowa słodycz wychodzą na pierwszy plan. Jesli znacie kogoś kto uwielbia sery szwajcarskie, lub alpejskie (właściwa ich nazwa), to nie możecie przejść obojętnie koło tego sera.

PARMIGIANO REGGIANO DOP – CZYLI NIE PARMEZAN
Parmigiano Reggiano DOP, ma niesamowitą historię i ze względu na to, że jest nie tylko najwyższym wyznacznikiem serów twardych (lub ziarnistych), jest od dawna postrzegany jako skarb narodowy przez Włochów. Przez to, niesłychanie, był między innymi obiektem zastawu dla wielkich operacji finansowych, oraz obiektem kradzieży ze względu na jego wartość rynkową.
Nasz Parmigiano Reggiano DOP, którego nie może zabraknąć na każdej desce serów dojrzewany w parmeńskim Caseificio Gennari (mleczarnia rodziny Gennari) przez 24 miesiące i nie potrzebuje specjalnego przedstawienia – ten król serów dodaje potrawom słoności, umami i słodyczy zarazem. Ma cudowną, lekko kryształową teksturę i potrafi się kojarzyć z cytrusowo-ziołowymi cukierkami na gardło, lekko słonymi cytrusami. Ze względu na podawanie go w małych grudkach, potocznie nazywany jest w branży “cukierkami dla dorosłych”.
Nazywanie takiego sera „Parmezan” jest uznane za kompletny nietakt i mimo, że świetnie smakuje podany bez niczego, włosi lubią podawać go z balsamico, lekkim czerwonym winem lub oczywiście, jako dodatek do ich ulubionego dania.

ROQUEFORT – SER PLEŚNIOWY, CZYLI SER Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ
Roquefort DOP Papillon La Tradition (to jego właściwa nazwa) to ostatni i jedyny Roquefort na świecie stworzony kompletnie w zgodzie z tradycyjnymi metodami znanymi od ponad 1000 lat, a od 110 lat w serowarni La Papillon. Ciekawostką jest to, że wytwarzanie takiego sera zaczyna się od wypiekania olbrzymich bohenków chleba żytniego. Chcecie wiedzieć więcej? Dołączcie do naszych degustacji ABC sera, na które bilety możecie znaleźć w naszym sklepie.
Możecie kupić go w naszym sklepie , a jest on kompletnym dowodem na to, jak cudownie potrafią smakować sery z niebieską pleśnią, bardzo dalekie od serów takich jak industrialnie stworzone produkty z dyskontowych półek typu lazurowo-rokpolowego.
Unikatowo elegancki, pełen kremowo-pieprznych nut, Roquefort jest niesamowitym dodatkiem na deski serów, do podania z półsłodkim winem o smakach letnich owoców lub konfiturą z gruszki, i chili którą specjalnie do tego sera wytwarzamy, a którą możecie kupić tutaj.
