MENU

Z miłości do sera, wina, a przede wszystkim
życia stworzyliśmy miejsce dla tych, którzy
oczekują więcej i wiedzą, że każda chwila
i każdy kęs mają znaczenie.

MENU DEGUSTACYJNE

Degustacja 5-ciu dań z naszej karty w towarzystwie serowego amuse-bouche, petit fours. Dania do degustacji dobierane są codziennie przez naszego szefa kuchni. Degustację oferujemy dla minimum dwóch osób.
Menu degustacyjne nr 1   250 zł/ os.

serowy amuse-bouche | przystawka I | przystawka II | danie główne I | middle-course | danie główne II | deser | petit-fours

Selekcja win 130 zł/ os.

Degustacja 5-ciu win dobranych po jednym do każdego z dań

Menu degustacyjne nr 2   290 zł/ os.

polski kawior Antonius 5* | serowy amuse-bouche | przystawka I | przystawka II | danie główne I | middle-course | danie główne II | deser | petit-fours

Selekcja win 130 zł/ os.

Degustacja 5-ciu win dobranych po jednym do każdego z dań

MENU À LA CARTE

PRZYSTAWKI

Polski kawior Antonius 5*   50

+ opcjonalnie: 2x 75ml wina musującego 44 zł lub 2x 40 ml wódki Belvedere 44 zł

Tatar wołowy   66

wołowina | szalotka | por | olej rzepakowy | gorczyca | pieczarki | szafran | czarny czosnek | żółtko | ser: Gouda (18 m-cy) | + opcjonalnie: sezonowa trufla (3g) 30 zł

Pyra z gzikiem (w)   58

ziemniaki | rzodkiewka | koperek | szczypiorek | chrzan | ogórek kiszony | ser: twaróg ze Strzałkowa | ser: Parmigiano Reggiano DOP

Królik   69

comber królika | skoki królika | pistacje | wiśnie | chrzan | pieczywo | ser: Tête de Moine AOP

Stek z selera (w)   54

seler | kawa | orzechy włoskie | jałowiec | chili | por | olej rzepakowy | burak | gruszka | ser: Roquefort AOP

DANIA GŁÓWNE

Makaron z dynią (w)   76

domowy makaron | dynia hokkaido | przyprawy jamajskie | mascarpone | ser: Bleu d’Auvergne AOP | ser: Brillat-Savarin IGT

Jesienna polenta (w)   74

polenta | dynia | pieczarki brunatne | kozieradka | cykoria | miód | wiśnie | chrzan | podwędzany ser | ser: kozia Ricotta od Rudnickiego | ser: El Diablo Mojo Picon Curado

Łosoś szkocki “Label Rouge”   121

filet z łososia | olej sezamowy | miód | wywar awase dashi | herbata jaśminowa | katsuobushi | ziemniaki | por | edamame | płatki chili | fenkuł | ser Comté AOP (10-13 m-cy) | + opcjonalnie: polski kawior Antonius 5* (2g) 30 zł

Filet z gęsi   104

filet z gęsi | żurawina | ziemniaki | burak | hibiskus | cykoria | miód | wiśnie

Stek z polędwicy wołowej   147

polędwica wołowa | ziemniaki | Champignons Tournés | ogórki kiszone | śmietana ze Strzałkowa | koperek | demi glace | Jack Daniel’s whiskey | ser: Gouda (18 m-cy) | + opcjonalnie: sezonowa trufla (3g) 30 zł

DESERY

La Dolce Vita   36

pistacje | belgijska czekolada | kawa | Amaretto | wiśniemigiano Reggiano DOP

Brioche (w)   37

mleko | wanilia | earl grey | kardamon | cynamon | goździk | + opcjonalnie: sezonowa trufla (3g) 30 zł

MENU CHEESE BAR

Tradycyjny alpejski ser prosto z pieca   139

Ciągnąca się uczta serowa, idealna do podzielenia się dla dwóch osób. Ser podany jest w drewnianym pudełku, w którym dojrzewa wraz z tradycyjną świerkową opaską, zapiekany przez minimum 30 minut w piecu z czosnkiem i winem oraz serwowany z dodatkami: pieczone ziemniaki | śliwki w boczku | duszone pieczarki w brandy | korniszony | pieczywo

Burger z gęsiną   60

gęsina | żurawina | cebula | cykoria | bułka mleczna z serem Appenzeller® | sos tatarski | + opcjonalnie: frytki 15 zł

Alpejskie fondue (w)   58

Pełne skoncentrowanego smaku serowe fondue w autorskiej wersji, podane w porcji indywidualnej z chlebem pszenno-słodowym domowego wypieku.

Porcja frytek stekowych   20

z domowym sosem serowym

DESKI SERÓW

Podawane wraz z dodatkami stworzonymi w naszej kuchni oraz grissini domowego wypieku.
Degudeska Fromażerii   125

pełne doświadczenie serowe, dla chcących odkryć nowe smaki
przekrój naszych ulubionych 10 serów podanych w porcjach degustacyjnych oraz z kartą serów z opisem selekcji

Deska serów dla 2 osób   70

2 sery w standardowych porcjach
+ opcjonalnie do zestawu: karafka wina domu (500 ml) +70 zł

Pastwisko serów   160

sugerowane dla grupy 4-5 osobowej
5 serów w standardowych porcjach
+ opcjonalnie do zestawu: dwie karafki wina domu (2 x 500 ml) +140 zł

Zielone oliwki hiszpańskie   25

bez pestek, nadziewane pomarańczową galaretką

LOTY

Specjalność Fromażerii - deski serowo-alkoholowe. Degustacyjne porcje sera z dobranymi alkoholami lub niewinami.
Loty serowo – winne
Lot Polską Jesienią   70

(3 sery i 3 wina) polski, zróżnicowany, aromatyczny

Lot Latem   80

(4 sery i 4 wina) zaskakujący, nostalgiczny, słodko-słony

Lot Zimą   80

(4 sery i 4 wina) rozgrzewający, otulający, na odporność

Lot Niewinny   60

(3 sery i 3 wina bezalkoholowe) bezalkoholowy, słodki, nieoczywisty

Lot serowo – piwny
Lot nad Browarami   80

(4 sery i 4 piwa)

Lot serowo-alkoholowy
Lot nad Destylarnią   80

(4 sery i 4 alkohole mocne)

DESKI SERÓW NA WYNOS

CHEESE BOX

Nasze sery są cięte na zamówienie, oraz dobierane pod Wasze gusta – wraz z dodatkami. Gdy jesteś w drodze na spotkanie, piknik, imprezę lub po prostu chcesz uzupełnić swoją lodówkę w domu, weź ze sobą Cheese Box, z serami skomponowanymi wraz z dodatkami.

W zestawie z winem jest idealnym prezent!

FROMAŻERIA

POZNAJ NASZE
MENU SERÓW, WIN I COCKTAILI

Zobacz aktualną kartę w formacie PDF.